Beheerder van morgen Miika Hijmans zet vol in op data

Een uitgebreid interview met Miika Hijmans, beheeradviseur groen in Hanzestad Deventer. Data wordt in zijn ogen steeds belangrijker voor de beheerder van de toekomst.

Bron: Biind

Iets minder dan een jaar geleden werd Miika Hijmans tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte van CROW uitgeroepen tot Beheerder van Morgen. Een officiële verkiezing was het niet, vorig jaar in Zaanstad. “Iemand moest het worden”, klinkt het bescheiden. Hijmans is desondanks wel bereid zijn visie op het vak te geven. “Een beheerder moet misschien wel bescheiden zijn, maar af en toe ook met de vuist op tafel kunnen slaan.”

Het is warm tijdens het interview. De zogenaamde oudewijvenzomer is in volle gang, op Prinsjesdag tikt het kwik de dertig graden aan in Deventer. Reden genoeg om de schaduw in een van de binnentuinen in de Hanzestad op te zoeken voor een gesprek over de beheerder van morgen. De bewuste tuin is een van de vele participatieprojecten die Deventer rijk is. “Je bent als beheerder meer degene die het organiseert”, vindt Hijmans. 

Betrokkenheid met groene vingers

Hijmans is sinds twee jaar als beheeradviseur groen werkzaam bij de gemeente Deventer, daarvoor werkte hij bij een kleinere gemeente. “Niet met elkaar te vergelijken”, vindt hij. “Bij mijn vorige gemeente was sprake van heel veel noaberschap, de betrokkenheid was daar heel groot. Hier in Deventer is dat ook wel het geval, maar anders. Ik vind dat de Deventernaren echt groene vingers hebben, ze zien de meerwaarde van groen. Ik denk dat de betrokkenheid in de Randstad anders is. Niet minder, maar op andere vlakken.”

Miika Hijmans
Miika Hijmans
Foto: Martin Hols

“De beheerder van morgen is eigenlijk een beheerder van de tijd. De veranderingen volgen elkaar snel op en dat biedt kansen voor verbetering, die door de beheerder bereikt kan worden.”

Terug naar bijna een jaar geleden. Op het podium in Zaanstad houdt Hijmans zijn ‘overwinningsspeech’ waarin hij zijn visie op het vak van de beheerder geeft. “De beheerder van morgen is eigenlijk een beheerder van de tijd. De veranderingen volgen elkaar snel op en dat biedt kansen voor verbetering, die door de beheerder bereikt kan worden”, waren destijds zijn woorden. Terugblikkend: “Ik maakte de vergelijking tussen chronos en kairos. Het eerste is de tijd, kairos is het moment, dat je kunt aangrijpen. Dat is wat beheer is, het benutten van kansen.”

Verplichte beheertoets

Om de kans op succes te vergroten zorgen de Deventer beheerders ervoor dat ze vaak al bij de start van projecten meepraten. Zowel bij meerjarig onderhoud als bij herinrichtingsprojecten. “Wij geven aan waar iets moet gebeuren. Door samen te werken met alle vakdisciplines valt alles samen. Klimaatadaptatie is bijna standaard in openbareruimteprojecten. Andere onderwerpen als toegankelijkheid of rioolbeheer komen tijdens een wekelijkse vergadering aan de orde. Dan kijk je over de verschillende vakgebieden heen.” Om ervoor te zorgen dat het belang van beheer formeel is vastgelegd, is bij alle projecten de beheertoets verplicht. “Van het schetsontwerp tot aan het bestek komen plannen wel drie of vier keer voorbij. Gaandeweg het project zijn er meerdere toetsmomenten. Volgens mij is Deventer hier vrij uniek in, hoewel een aantal grote gemeenten deze werkwijze heeft overgenomen. Ik weet dat Utrecht bijvoorbeeld ook op deze manier werkt.”

Net als iedereen krijgt ook de beheerder te maken met toenemende digitalisering. Een positieve ontwikkeling, als het aan Hijmans ligt, vooral gezien de voordelen die data bieden. “De grootste verandering in ons vak van de afgelopen jaren is denk ik het gebruik van geodata.” Op dit moment is Deventer, net als veel andere gemeenten, de BGT-data op orde aan het brengen. “Die gegevens worden gekoppeld met ons GIS-systeem. Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat een plantvak volgens onze gegevens een heestervak is, terwijl het in werkelijkheid een gazon is. Met die verbeterde gegevens kunnen we naar onze programmaonderdeelmanager die verantwoordelijk is voor de budgetten van groenbeheer. Dit is niet zo bijzonder, we zijn hiertoe verplicht.

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Lees dan het hele interview op Biind.nl