Beheren met meerwaarde

Op donderdag 25 november is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor de beheerder van de openbare ruimte tijdens NCBOR 2021.

De laatste jaren zien we steeds meer waardering ontstaan voor onze fysieke leefomgeving. En daar kunnen we vanuit beheer nog meer waarde aan toevoegen; veiligheid, participatie, duurzaamheid, toegankelijkheid, betrouwbaarheid en samenwerking. NCBOR 2021 staat daarom in het teken van “Beheer met meerwaarde”.

Als beheerder ken je de fysieke leefomgeving als geen ander en weet je hoe je samen met de gebruikers, samenwerkende partijen en je eigen organisatie het optimale uit de openbare ruimte haalt. Je weet meerwaarde te creëren.

Tijdens NCBOR 2021 nemen we je graag mee langs diverse onderwerpen die jou gaan helpen nog meer uit beheer te halen. Tools, kennis en een prachtig netwerk die jij kunt gebruiken om je werk makkelijker, beter én leuker uit te voeren.

Hoofdsprekers 2021

Directeur Heijmans
Oprichter NL Greenlabel
Spreker en trainer in verandermanagement
Algemeen directeur CROW

Voorlopig programma

Welkom! De koffie staat klaar.

Wethouder Erik de Vries heet u ’s ochtends van harte welkom op NCBOR 2021. Gemeente Helmond is trotse gastgemeente, omdat ze graag hun ervaringen en successen delen met het vakgebied. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Natuurlijk kennen we allemaal de uitspraak ‘be good and tell it’. De vraag is dan ‘hoe vertel ik het’?
In de afgelopen jaren is de aanpak van het beheer en onderhoud veranderd van uitvoeringsgericht- naar resultaatgericht werken. Hoe zorgen we voor een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving? En wat is daar dan voor nodig? De grote uitdaging daarbij was om iedereen mee te krijgen. En dat betekent met elkaar dezelfde taal spreken. Soms betekent dat nog niet eens, dat je dan daadwerkelijk je werk heel anders hoeft te doen, als je elkaar maar beter begrijpt.
Dat is gelukt en buiten de beheerafdeling zijn ook andere afdelingen, directie, bestuur en misschien nog wel het belangrijkste, de gebruikers van de fysieke leefomgeving heel blij mee.

Na bijna 2 jaar corona en veel thuiswerken/-zitten, hoogste tijd om weer in beweging te komen. En vooral natuurlijk elkaar ontmoeten. Dus starten we de dag met een actieve NetwerkPuzzel.
Ga op zoek naar kennis en kennissen en sprokkel zo je puzzelstukjes bij elkaar. Weet jij de puzzel te leggen? Eind van de dag wordt duidelijk wie het beste kan zoeken, luisteren en verzamelen.

Lekker even ontspannen, bijpraten met collega’s en/of verrassende nieuwe ontmoetingen, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Harwil de Jonge weet wat het is om de leiding te nemen, heeft een drive voor duurzaamheid én affiniteit met de fysieke leefomgeving. Hij is betrokken geweest bij klimaatadaptatie, biodiversiteit en de discussie over het toekennen van waarde aan groen en duurzaamheid in tenders/contracten. Allemaal kernwaarden die je ook van de professionele beheerder mag verwachten.
Harwil zal ingaan op vragen als:

 • Waarom is het zo moeilijk voor mensen en organisaties om verantwoordelijkheid te nemen op dit vlak?
 • Waar is wat jou betreft nog de meeste winst te behalen op het gebied van duurzaamheid binnen gemeenten, provincies en waterschappen?

Lodewijk Hoekstra is tv-tuinman, presentator, tuinontwerper, ondernemer en vooral voorvechter van een duurzame wereld. Lodewijk streeft naar een wereld waarbij de mens en de natuur in balans zijn. In 2012 richtte Lodewijk NL Greenlabel op en is een bekend voorvechter geworden van een groenere en duurzamere wereld. Maar hoe doe je dat dan? Hoe vertaal je mooie ambities naar concrete acties?
Met zijn hands-on mentaliteit en voorbeelden als het NK Tegelwippen geeft hij praktische tips.

Pieter gaat samen met de keynote sprekers Harwil de Jonge, Lodewijk Hoekstra en een gastdeelnemer van Managing Public Space, heerlijk roddelen over jullie, beheerders van de fysieke leefomgeving. De stichting Managing Public Space (MPS) is opgericht in 2020. Het doel? De wereld van beheer verbinden met de wetenschappelijke wereld.
Ze zullen zich afvragen:

 • Waarom praten we zoveel over duurzaamheid, maar komt het zo moeilijk van de grond?
 • Waarom is samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers soms zo lastig?
 • Welke positie neem je als beheerder in, als het gaat om lange termijn ontwikkelingen?
 • Zijn de beheerders eigenlijk wel voldoende voorbereid op alle toekomstige grote maatschappelijke opgaven?

 

We hebben inspirerende deelsessies voor je in petto! Welke kies jij? Voor meer info ga naar het tabje ‘deelsessies’ bovenaan het programma.

We hebben inspirerende deelsessies voor je in petto! Welke kies jij? Voor meer info ga naar het tabje ‘deelsessies’ bovenaan het programma.

Even een momentje op de dag om de inhoud los te laten en extra blij te worden:

 • Complimentenmuur: wie heb jij al een compliment gegeven vandaag?
 • NetwerkPuzzel: wie wint de puzzelprijs?
 •  …… en er is meer te vieren.

 

Eind van de dag, er eens even goed voor gaan zitten en uitpuffen? Vergeet het maar!
Arno Folkerts is een man met kennis, gevoel, humor, kwetsbaarheid en wilskracht. Hij belicht hoe mensen omgaan met verandering en hoe ons brein daarop reageert. Omdat verandering nu eenmaal krachtiger ingezet wordt uit passie, zit zijn presentatie vol humor, nadenkertjes, zelfspot en verassingen. Lekker zo’n energizer op het einde van de dag.
Beheer met meerwaarde! Hoezo?
Wat ga jij daar na NCBOR 2021 mee doen? Arno daagt je uit.

In de afgelopen jaren heeft gemeente Helmond, samen met Antea, gewerkt aan het programma ‘beheer met meerwaarde’, tevens de rode draad van NCBOR 2021. Natuurlijk is het in Helmond niet alleen gebleven bij een programma, het wordt nu ook toegepast in de praktijk. Welke ervaringen zijn opgedaan, welke lessen zijn geleerd en hoe krijgt beheer met meerwaarde daadwerkelijk vorm.

Erwin van de Waarsenburg (gemeente Helmond), Eric Moonen (Antea Group)

De opgaven in de fysieke leefomgeving en daarmee de rol van de beheerder worden steeds complexer. Het gaat niet langer om alleen de beheeropgave maar ook om de opgaven vanuit de Omgevingsvisie/Coalitieakkoord. De gemeente Nijmegen en RHDHV hebben een digitaal programmeerplatform ontwikkeld waarbij al deze opgaven centraal worden gekoppeld en gepland.

Fred Aalders (gemeente Nijmegen), Patrick Gooren (RHDHV)

Waterschap Limburg is een jonge organisatie, ontstaan in 2017. In 2019 is gestart met de implementatie van assetmanagement bij het waterschap. Hoe heeft het waterschap dit aangepakt? Welke stappen zijn en waren er voor de toekomst voorzien?

En dan is er plotseling crisis in Limburg. Ontzettend veel regen met hoge afvoeren in de Maas en zijbeken met schade bij derden en aan assets van het waterschap. En toen…?

Assetmanagement is belangrijk bij het oplossen van de klimatologische problemen en uitdagingen.

Enno Kuipers (waterschap Limburg)

Een beheerder wilt inzicht in de staat van ‘zijn/haar’ assets. Dit is cruciale informatie om te kunnen sturen: welke maatregelen zijn wanneer nodig. Naast input vanuit gangbare visuele inspecties binnen de CROW beheersystematiek zijn nieuwe data gedreven technieken in opkomst om de staat van de assets te bepalen. CROW heeft een aantal perspectieven opgesteld en deelt graag deze inzichten. In de sessie nemen we de deelnemers ook graag mee met experimenten vanuit de praktijk; wat lijkt te werken, wat moeten we vooral niet doen.

Overheid, CROW

Gemeente Helmond is een innovatief project gestart in samenwerking met Inspectrum (wegen) en BeheerAccent (groen), waarbij NEN 2767 met de CROW beeldsystematiek wordt gecombineerd, om zo te komen tot een meerjarenprogramma. Daarbij wordt duidelijk onderscheid gemaakt in exploitatie, investeringen en voorzieningen.

Suzanne Mesman (gemeente Helmond), Inspectrum, BeheerAccent

In deze sessie kijken de wetenschap en beheerders terug op de resultaten van ‘walkshops’ die dit najaar worden georganiseerd door Managing Public Space (naar de website). Dé concrete connectie tussen beheer en wetenschap! Beheerders Jiska Brouwer en Henk Velthorst van gemeente Arnhem namen sociaal geograaf Marlies Meijer (UU) en Eline van Weelden, MPS buitenpromovendus op sleeptouw door de wijk Nieuw-Monnikenhuizen.

Tijdens deze deelsessie gaan we verder in op hoe de wetenschappers reflecteren op de beheerpraktijk en andersom. We staan stil bij alle opvallende, leuke en uitdagende plekken in de wijk.

Henk Velthorst (gemeente Arnhem), Marlies Meijer (universitair docent Universiteit Utrecht), Eline van Weelden (adviseur Stadsbeheer Rotterdam, PhD student Managing Public Space)

Studenten stappen in de schoenen van beheerders! De uitkomst? Inspirerende, verrassende én praktische oplossingen vanuit de wetenschap voor vraagstukken uit de praktijk. De beheerder en student volden de cursus Cursus Planning, ontwerp en beheer: transities in de openbare ruimte aan Wageningen University.

Student, beheerder

De ontwikkeling van het Gegevens Woordenboek Stedelijk Licht (GWSL) is in volle gang. Initiatiefnemer gemeente Roosendaal heeft voor ogen om, naar voorbeeld van het GWSW voor Riolering, ook voor de verlichting te gaan werken met gestandaardiseerde data. CROW is voornemens om het GWSL, als een uitbreiding op het IMBOR, vanaf 2022 te gaan beheren en doorontwikkelen.
Eind 2021 moet een eerste versie van het GWSL klaar zijn. Ook nieuwsgierig wat het inhoudt en vooral welke meerwaarde dit kan hebben voor jouw organisatie?

Marc Stroom (gemeente Roosendaal)

Er wordt nog een laatste hand gelegd op de inhoud van de andere deelsessies. Zodra deze bekend zijn worden ze hier geplaatst!

Inschrijven

Reguliere deelnemer
€ 450,- excl. 21% btw
Partner CROW Levende Stad*
€ 395,- excl. 21% btw
Actief werkgroeplid of (extern) docent CROW
€ 395,- excl. 21% btw
Student
€ 25,- excl. 21% btw

* Alle partners CROW Levende Stad krijgen korting. Deelnemende CROW Levende Stad-gemeenten krijgen de eerste twee inschrijvingen gratis . Dit wordt bepaald op basis van aanmelddatum en -tijdstip. Overige deelnemers van CROW Levende Stad-gemeenten en kennismakingsabonnementen betalen € 395,- per persoon.

Let op: als partner van CROW Levende Stad kies je bij inschrijving voor de optie ‘Partner CROW Levende Stad’ en kies je in stap 3 voor ‘achteraf betalen’. CROW past handmatig de facturatie aan wanneer je als gemeente recht hebt op gratis toegang.

Quote_compliment

Complimentenmuur

We mogen elkaar best wat vaker een compliment geven. Want we weten allemaal hoe leuk het is om er één te ontvangen. Nietwaar? Daarom is deze complimentenmuur in het leven geroepen. Speciaal voor professionals in de fysieke leefomgeving, om elkaar een positief duwtje in de rug te geven.

Wie zou jij graag een compliment willen geven? Laat ons weten wie een compliment verdient en waarom.

Nieuws en Media

Waarom je NCBOR 2021 als openbare ruimte professional niet wilt missen

 • Hét feestje van het jaar voor beheer- en onderhoud professionals
 • Ontmoet en verbind met vakgenoten die je anders niet ziet of spreekt
 • Wissel kennis en ervaring uit met je vakgenoten
 • Doe inspiratie en nieuwe inzichten op