Grenzeloos Verbinden

Het jaarlijkse feestje van de beheerder van de fysieke leefomgeving, dát is het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR). Vakgenoten komen samen, delen strategische en tactische kennis en maken verbinding. Het is zoveel meer dan een congres alleen.

De jubileumeditie van NCBOR wordt in samenwerking met gastgemeente Den Haag, de City Deal Openbare Ruimte, en natuurlijk de netwerken CROW Levende Stad en iAMPro georganiseerd in de wijk De Binckhorst in Den Haag. En dat is niet toevallig gekozen. Naast bijzondere stad en deelnemer aan de City Deal, is Den Haag ook de basis voor de ministeries.

Met het thema ‘Grenzeloos Verbinden’ kijken we 10 jaar terug en vooruit in ons vakgebied, en zoeken we vooral de verbindingen met ontwerp, boven- en ondergrond en onze toekomstige generatie vakgenoten.

We houden je via deze website op de hoogte van al het nieuws, ontwikkelingen en andere bijzonderheden rondom NCBOR 2023. Zeker weten dat je niets mist? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief CROW Levende Stad en iAMPro.

Hoofdsprekers 2023

Anne Mulder

Wethouder Den Haag

Hilde Blank

Kwartiermaker stadsstedenbouwer

Symone de Bruin

Gemeente Apeldoorn

Lise Derksen

Student Urban Evironmental Management

Pim Buijs

Trainee strategisch adviseur openbare ruimte

René Vrugt

Ministerie IenW

Ruud Koornstra

Keynote spreker

Programma

‘Grenzeloos Verbinden’ zie je overal in terug. In het plenaire programma, maar natuurlijk ook in de inhoudelijke sessies. De verbinding tussen beheer en ontwerp, boven- en ondergrond en met onze toekomstige generatie vakgenoten. De inhoudelijke sessies zijn allemaal voorzien van één of meerdere verbindingen. Ontdek in het inhoudelijk programma welke sessies we voor je in petto hebben. Hier bekijk je ook welke leuke dingen je kunt zien en beleven op het ontmoetingsplein.

Speciaal voor de vroege vogels hebben we een ochtendwandeling over de Binckhorst op het programma staan. Een voormalig bedrijventerrein waar de Fokker Terminal gevestigd is en waar nog volop gewerkt wordt aan een stedelijk gemengd woon-werkgebied.

Het is een flinke opgave om bij die geleidelijke transformatie een goed stuk stad te maken. Zeker omdat de gemeentelijke regie beperkt is. 10 jaar ontwikkelen is ook 10 jaar gebruiken en dus ook beheren. En dat maakt dat ontwikkeling en beheer in Binckhorst samen opgaan. Dat is te zien in het verbinden van de boven- en ondergrond en tussen tijdelijke inrichtingen en haalbare vergezichten. Met een rondwandeling in Binckhorst laten 10 gemeentelijke experts zien hoe ze elkaar vanuit verschillende perspectieven hard nodig hebben in transformatieopgaven. Daarbij komt het werken met een ruimtelijk raamwerk aan de orde, tijdelijkheid als gegeven, analyses voor ruimte in de ondergrond als voorwaarde voor de bovengrond en werk met werk maken.

Neem je graag een kijkje in deze wijk, maar red je dit vroege tijdstip niet? Geen zorgen, later op de dag hebben we deze wandeling als excursie opgenomen in het deelsessieprogramma.

Red je de ochtendwandeling niet of start je liever eerst op met een kop koffie? Dan ben je welkom vanaf 9.00 uur. Praat onder het genot van een kop koffie alvast bij met je vakgenoten, ontmoet nieuwe vakgenoten of neem alvast een kijkje op het ontmoetingsplein.

 • 10 jaar NCBOR; we blikken terug en kijken vooruit
 • Opening door Pieter Litjens (directeur CROW)
 • Welkom door Anne Mulder (wethouder Den Haag)
 • Grenzeloos Verbinden, onder leiding van Hilde Blank, kwartiermaker stadsstedenbouw Den Haag, met:
  • Symone de Bruin, concerndirecteur van gemeente Apeldoorn, die vertelt hoe zij haar organisatie kantelt en ontwerp en beheer verbindt.
  • Lise Derksen & Pim Buijs, studenten van de WUR geven hun visie op het vak ‘beheer van de fysieke leefomgeving’. En reflecteren op de resultaten van een enquête die namens Stichting Managing Public Space & WUR onder universiteiten en hogescholen is uitgezet.
  • René Vrugt, directeur Bodem, Ruimte en Klimaatadaptatie van het ministerie van IenW over zijn visie op de relatie boven- en ondergrond en die tussen decentrale overheden en het ministerie

Dit deel van het programma is vrij in te vullen en staat in het teken van inhoudelijke sessies, excursies en meer. Bekijk het flexibel programma om te ontdekken wat er allemaal op de planning staat. Dit is ook het moment om een kijkje te nemen op het ontmoetingsplein, want daar is meer dan genoeg te zien en beleven.

 • Onthulling nieuwe naam netwerken CROW Levende Stad en iAMPro
 • Speciale keynote: Ruud Koornstra
 • Koornstra brengt vernieuwers en beleidsmakers bij elkaar. Nederland is wereldkampioen op het gebied van vernieuwing. We zijn echter hekkensluiter als het gaat om de implementatie ervan. Dat er nog bergen werk verzet moeten worden voor succesvolle transities, is zijn drijfveer.

We sluiten de dag feestelijk af onder het genot van een hapje en een drankje. Praat je nog even met ons na en laat je ons weten hoe je het vond?

Nieuws en Media

Waarom je NCBOR als professional in de fysieke leefomgeving niet wilt missen

 • Hét feestje van het jaar voor professionals in de fysieke leefomgeving
 • Ontmoet en verbind met vakgenoten die je anders niet ziet of spreekt
 • Wissel kennis en ervaring uit met je vakgenoten
 • Doe inspiratie en nieuwe inzichten op