De highlights van NCBOR 2024

Wat een feestje was het donderdag 11 april in De Koepel in Haarlem! Zo’n 350 professionals uit de openbare ruimte kwamen bijeen voor alweer de elfde editie van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2024. Een dag vol nieuwe kennis, inspiratie en volop ruimte om te netwerken. We nemen je graag mee langs de highlights van deze dag.

Speciaal voor de openbaar vervoer- en treinreizigers was er een ochtendwandeling uitgestippeld. Een mooie route van station Haarlem, langs verschillende highlights in de stad met als eindpunt de iconische Koepel.

Muzikale opening
Na de koffie en de muffins was het tijd voor de muzikale opening: het bekende Haarlemse lied ‘Malle Babbe’ door Mindel (zangeres) en Stijn (gitarist). Met als toelichting de herkomst van het lied en de verwarring over het bekende schilderij van de Haarlemse schilder Frans Hals.

Rutger Mollee, bekend van de satirische nieuwssite De Speld stelt zichzelf voor als dagvoorzitter. Hij bespreekt met Simon Buwalda (CROW) de actualiteit van het thema van deze editie ‘Transformeer de openbare ruimte, begin vandaag’. Hiermee werd al vroeg op de dag duidelijk wat het belang en de noodzaak is om de openbare ruimte te transformeren naar een duurzame, klimaatbestendige en prettige leefomgeving.

Primeur voor het vakgebied
Stichting Managing Public Space kwam met een ware primeur voor het vakgebied. Als Stichting verbindt zij de wereld van beheer met de wetenschap. En heeft vanuit dat uitgangspunt een kandidaat buitengewoon hoogleraar aangesteld: Arjan Hijdra. Wil je meer weten over deze primeur en wie Arjan Hijdra is? Dat lees je in dit interview.

Van strafgevangenis naar multifunctioneel openbaar gebouw
Daarna nam Mike Rijkers (co-founder van Cupola XS) de deelnemers mee in de transformatie van  De Koepel. Deze voormalige strafgevangenis is met behoud van historische elementen getransformeerd tot bruisende openbare plek waar verschillende functies samenkomen. Een bijzondere locatie die een unieke sfeer en dynamiek toevoegt aan een dag als deze én inspiratie biedt aan alle aanwezigen.

Gastgemeenten Haarlem en Zandvoort
De wethouders van gemeente Haarlem en Zandvoort namen de deelnemers mee in hun toekomstvisie op de openbare ruimte in hun stad en dorp. Van toekomstgericht beheer en burgerparticipatie tot uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, groen en biodiversiteit. Gevolgd door de impact van evenementen zoals bijvoorbeeld Formule 1. Want ja, dit opent deuren en biedt kansen voor de openbare ruimte, maar brengt ook logistieke uitdagingen met zich mee.

Uitgebreid netwerken
Daarna was het tijd om te netwerken. De deelnemers legden gezamenlijk een puzzel en gingen met elkaar en de partner in gesprek over het thema ‘Transformeer de openbare ruimte, begin vandaag.

Inhoudelijke deelsessies
Na de lunch was het tijd voor de inhoudelijke deelsessies. Er was ruime keuze uit verschillende onderwerpen. Van een excursie langs de Gedempte Oostersingelgracht en samen slimmer renoveren en vervangen tot een bordspel voor het vergroenen van de openbare ruimte. Bij alle deelsessies werd boordevol inhoudelijke kennis, ervaringen en inspiratie gedeeld. En de urgentie om de openbare ruimte te transformeren naar een duurzame klimaatbestendige en prettige leefomgeving werd keer op keer bevestigd. We kunnen niet wachten met het zetten van concrete stappen. En gelukkig zijn er door het land al vele voorbeelden dat de transformatie in gang is of wordt gezet.

Afsluiting met een lach
Pieter Litjens (directeur CROW) sloot de dag af, haalde de eerste bevindingen op uit de zaal. En benadrukte het belang van samenwerken en het delen van kennis om de transformatie van de openbare ruimte te kunnen realiseren. Daarna volde de bekendmaking van de gastgemeente van 2025: Gemeente Nijmegen! En werd Joost Meijer blij gemaakt met de gouden envelop met daarin een gratis entree voor de volgende editie in Nijmegen.

De Speld verzorgde een humoristische afsluiting met onder andere de uitreiking van de gouden tapir aan Frank Maurits, van harte gefeliciteerd! Waarna de deelnemers met een lach konden aansluiten bij de NCBORrel.

We danken alle partners voor hun bijdrage en hopen jullie allen in 2025 te mogen verwelkomen in Nijmegen!

Bekijk hier de uitgebreide terugblik met foto’s en presentaties.