Leo is wegbeheerder. En elke keer wanneer ik Leo spreek, word ik een ‘believer’. Niet dat ik een deskundige ben in wegbeheer. Maar wanneer Leo vertelt over zijn werk, projecten en ideeën, ben ik óm. Die twinkeling in zijn ogen wanneer hij praat over die ene bijzondere oplossing die hij met een klant heeft bedacht. Dat is gewoon gaaf.
Heel plat gezegd zorgt Leo ervoor dat onze wegen ‘heel en veilig blijven’. Maar zijn werk omvat zoveel meer. Het mooie aan Leo is dat hij altijd verder kijkt. Over hoe je dankzij slim wegbeheer wateroverlast kunt voorkomen, en verschillende opgaven kunt samenbrengen in één integrale oplossing. Of over hoe gemeenten beheerplannen slim kunnen combineren met het assetmanagement van bruggen en viaducten.
Innoverend
Leo gaat innovatie niet uit de weg. Hij doet pilots met drone-inspecties en camerabeelden. Of hij onderzoekt nieuwe manieren om schadebeelden te inventariseren. Maar hij denkt net zo goed mee over veranderende mobiliteit in relatie tot beheer van fietspaden. Het is mede dankzij Leo dat gemeenten binnen de budgetten die steeds krapper worden, diverse opdrachten weet te combineren. Niet voor niets dat klanten hem op handen dragen….
Dat laat Leo overigens zelf niet zo merken. Hij is trots op z’n vak, maar doet niet aan borstklopperij. Uit zichzelf vertelt hij niet snel over zijn werk. Maar zodra je hem er écht naar vraagt, is hij niet meer te stoppen. Dat is misschien het enige dat ik hem mee zou willen geven: draag nog veel meer uit wat je doet. Al was het maar om anderen enthousiast te krijgen.
Meer Leo’s
Want, we hebben in Nederland nog véél meer Leo’s nodig. Bij gemeenten, provincies. Bij Rijkswaterstaat, bij ingenieursbureaus. Mensen die meedenken over het beheer van groen, wegen, riolering. Hun kennis wordt steeds belangrijker én waardevoller om onze leefomgeving veilig, klimaatbestendig en gezond te houden. Nu, maar ook over tien jaar.
Het is de vraag of dit gaat lukken. De opgaven in onze leefomgeving worden steeds complexer. En het aantal ‘Leo’s’ wordt zienderogen schaarser. We beschikken in Nederland over een openbare ruimte die intensief benut wordt. Maar we hebben steeds minder mensen om deze openbare ruimte goed in stand te houden. Dat gaat mij aan het hart.
Een nieuwe leerstoel, nieuwe opleidingen. Er wordt volop gewerkt om beheer een volwaardig vak te maken. Om de beheerders van de toekomst op te leiden. Een stap in de goede richting. Maar het helpt ook wanneer we nog veel meer aandacht geven aan al het mooie werk dat mensen als Leo (en zeker ook zijn collega’s) doen. Aan de belangrijke bijdrage die ze achter de schermen leveren. Misschien dat deze kleine ode hierbij alvast kan helpen…
Bas Boonstra, Manager Adviesgroep Beheer Antea Group en Bestuurder Stadwerk Nederland