Jorg Hogerheijde is 22 jaar en krijgt de kans om bij DON Bureau zijn master Metropolitan Analysis, Design en Engineering te volgen. Ondanks zijn geringe ervaring in het vakgebied mag hij bij Don Bezemer fulltime werken aan zijn Adviesmodel Duurzame ontwikkeling, die de samenleving energieneutraal, klimaat adaptief en circulair helpt te maken. Dit model, waar het gehele vakgebied profijt van kan hebben, wordt positief ontvangen door gemeentes en beheerders van de openbare ruimte. Wie is deze bevlogen jonge student – ook wel de jonge Cruyff van de duurzaamheid genoemd – en waarom is zijn adviesmodel de toekomst voor het vakgebied?
Wie is Jorg Hogerheijde?
Op jonge leeftijd ontdekte Jorg Hogerheijde dat zijn aandacht enkel uitging naar aardrijkskunde en hoe Nederland vorm werd gegeven. Hij besloot Watermanagement te gaan studeren aan de Hogeschool van Rotterdam. Dit bleek een gouden greep, hier kon hij zijn creativiteit en ondernemerschap in kwijt. Bij onder andere Gemeente Rotterdam, Waternet en een project voor Lamb Weston/Meijer kwam hij tot bloei.
Bij multinational Lamb Weston/Meijer maakte hij bijvoorbeeld de waterbalans voor het productieproces inzichtelijk met als doel een duurzame organisatie en productieproces te bewerkstellingen. Hoe ging dit in zijn werk? Jorg bedacht met een aantal studenten een waterbesparend plan. Hij inventariseerde de waterstromen binnen het productieproces en hoe deze hergebruikt zouden kunnen worden. De doelstelling was een 30% waterbesparing. En het lukte!
Waarom kreeg je – als ‘jonge hond’ – een kans bij DON Bureau?
“In september 2019 begon ik bij DON Bureau en in september 2020 begon ik aan mijn Master. Voor de volledigheid: ik was bij DON Bureau begonnen naar aanleiding van mijn afstudeerscriptie aan de opleiding Watermanagement. Tijdens deze scriptie beschreef ik de eerste versie van de tooling en mijn visie.
Na 3 leuke gesprekken bij DON Bureau deze zomer – over mijn scriptie en visie – bleek dat we een mooie vervolg zouden gaan geven aan de samenwerking. Het toffe is DON Bureau graag onderneemt met maatschappelijk impact vanuit verbinding en altijd op zoek gaat naar praktische gebruikers oplossingen. Dat spreekt mij erg aan. Zij gaan uit van vertrouwen, plezier hebben in wat je doet, vrijheid en een betere wereld achterlaten. Eigenaar Don Bezemer raakte overtuigd van mijn idee om duurzaam uit de ‘niet tastbare modus te halen’, maar praktisch te maken voor de beheerder van de openbare ruimte (en andere gebruikers).
Het bleek dus een goede match. En in tegenstelling tot andere organisaties kon ik me bij DON Bureauvolledig storten op mijn idee, het Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling.” Afgelopen september is Jorg begonnen aan zijn master Metropolitan Analysis Design and Engineering, een joint degree tussen TU Delft en Wageningen University, om zijn kennis over de wijk van de toekomst verder uit te breiden
De stad of regio van de toekomst ontwikkelen met een afstudeertool
Volledige focus op het Adviesmodel Duurzame ontwikkeling
“Je merkt nog wel eens – en dat is niet geheel onlogisch – dat je als afstudeerder een opdracht er even bij moet gaan doen. Ik ben enorm blij dat DON Bureau mij de kans geeft en gelooft in mij en mijn idee. Zo kan ik me volledige focussen op het adviesmodel, is er ruimte en vrijheid om te sparren en het idee uit te voeren. Terwijl ik met gemeentes praat, merk ik dat het wel nodig is dat Don Bezemer meegaat naar de gesprekken”, vertelt Jorg lachend. ”Niet dat ik er niet alleen heen durf, maar sommige gemeentes denken toch: wat komt die jonge gast hier doen en vertellen? Want wat ik kom vertellen gaat over een adviesmodel dat de gemeente helpt om de ideale wijk van de toekomst te ontwikkelen. En dat klinkt nogal ongeloofwaardig uit de mond van iemand met zo weinig ervaring. ”
Voordelen van het Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling voor gemeentes
“Het duurzame adviesmodel gaat uit van oplossingen die de samenleving energieneutraal, klimaat adaptief en circulair helpt te maken. Met hulp van het model kun je als gemeente, wijk en burger forse besparingen doen en toekomstige uitdagingen aangaan”, zegt Jorg. “Daarnaast – misschien wel net zo belangrijk – is dat de tool praktisch is om te gebruiken. Het helpt je om eenvoudig maatregelen ten uitvoer te brengen”.
‘De grootste uitdaging voor een gemeente is dat zij niet beschikken over eenvoudige, praktische handvatten om wijken te verduurzamen en burgers te overtuigen’
Hoe werkt het model?
“Een model overtuigt op het moment dat zich bewijst. We hebben een aantal grote gemeentes al weten te overtuigen en met hulp van (extra) data willen we de andere gemeentes ook overtuigen. Integraal naar een duurzame samenleving is het uitganspunt. Dit betekent in korte tijd naar een integraal advies waarmee een buurt, wijk of gebied energieneutraal, klimaat adaptief én circulair wordt. Dat is precies wat zij met het Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling kunnen.” Hoe dat werkt? Bekijk alvast de video en schrijf je in voor NCBOR 2020, daar vertellen we meer over de werking van het adviesmodel tijdens één van de deelsessies.
Over DON Bureau
DON Bureau is een advies- en ingenieursbureau sinds 2006 actief in de markt. Het relatief jonge en ambitieuze bedrijf zet haar expertise in voor opdrachtgevers en eigenaren van infrastructurele objecten. Denk hierbij aan Rijkswaterstaat, Provinciën, Gemeenten, Haven- en Waterschappen, Kema en de Schiphol Group. Zij treden hierin op als intermediair tussen strategie en operatie, op het grensvlak tussen ontwerp en uitvoering. “Onze kracht komt van binnenuit”, zo luidt de filosofie van DON Bureau. Dit betekent dat ze graag een bijdrage leveren aan een betere wereld. Ze willen verbindingen leggen, samen de slimste weg bepalen en deze realiseren. Maar ook invulling geven aan ontwerpen waar de gebruiker blij van wordt. Een lach op gezichten toveren.”