Gezocht: beheerders met lef die impact willen maken

Twaalf komma één procent. Dat is hoeveel procent van de huidige economie voldoet aan de waarden van de nieuwe economie. Deze nieuwe economie draait om duurzaamheid en omvat thema’s als biodiversiteit, circulariteit, eerlijke prijzen, transparante ketens en groene energie. En die 12,1 procent, conform de NEx, de Nieuwe Economie Index… is dat percentage veel? Nou, in 2025 moet dat op twintig procent staan, zo vindt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland, de beweging van ondernemers in de nieuwe economie. “En hier is zeker ook nog een taak weggelegd voor beheerders.”

Welke taak dat is, en welke rol beheerders hierin spelen, dat vertelt Van der Heijden 26 november tijdens de keynote het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR).

Ga experimenteren

De uitdagingen die de komende jaren voor beherend Nederland klaarliggen zijn duidelijk: een klimaatopgave, een vervangingsopgave en een energietransitie. En elk valt weer in vele facetten uiteen, maar dragen allemaal bij aan de duurzame, nieuwe economie van MVO Nederland.

“Deze opgaven vragen wel om een goed transitiemanagement”, vertelt Van der Heijden. Volgens de directeur-bestuurder van MVO Nederland betekent dit dat beheerders moeten gaan experimenteren. Niet alleen met het toepassen van biodiversiteit-bevorderende maatregelen, maar ook met bijvoorbeeld duurzame voorwaarden en criteria in contracten. “Dan kijken hoe het is op te schalen, om vervolgens dit echt in je proces anders te gaan doen omdat het zoveel maatschappelijke meerwaarde oplevert.”

Heb impact

Zeker in het grotere plaatje kunnen beheerders met dit transitiemanagement een grote impact hebben op heel Nederland. “Het publiek-private domein van gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en meer, is bijna twintig procent van de economie in Nederland. Om dat kantelpunt van 20% NEx in 2025 te bereiken, moeten deze partijen duurzaam gaan werken én dat ook gaan uitvragen.”

Een goed voorbeeld van hoe het ook kan, is te zien in de samenwerking van de Coalitie Groene Netten, zo vertelt Van der Heijden. “Dit is een samenwerking van alle infrabedrijven die samenwerken met ProRail, Rijkswaterstaat en KPN. Zij hebben samen drie procent van het grondoppervlak in Nederland. Gezamenlijk hebben zij een biodiversiteitsplan met elkaar gemaakt. Zo kunnen alle tussenruimtes hiervoor gebruikt worden.”

Het is een goed voorbeeld van samenwerken aan duurzaamheid, zo vindt Van der Heijden, maar over het algemeen staat op deze manier werken nog in de kinderschoenen bij gemeenten en andere organisaties. Willen we op een goede manier die duurzame omslag, dan moet er beweging in komen.

Heb lef

“Er is meer lef nodig voor duurzame transitie”, zo is de boodschap van Van der Heijden, is ook de titel van haar presentatie tijdens NCBOR. “Al jaren wordt gepraat over verduurzaming en kijken naar andere waarden dan geld. En dat praten is onder andere de reden dat het juist die verandering zo traag gaat. We hebben leiders nodig die zeggen: dit gaan wij gewoon zo doen.” Welke impact dat kan hebben, maar ook vooral hóe je als beheerder de impact kan maken, staat centraal tijdens het verhaal van Van der Heijden bij NCBOR.

Inschrijven NCBOR

Wil jij, samen met andere collega’s uit het vakgebied ook meewerken aan deze impact en helpen de transitie naar een duurzamer Nederland in te zetten, kom dan ook (online) naar het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte, donderdag 26 november 2020.

Inschrijven kan via deze pagina. Benieuwd welke sessies nog meer op het programma staan en interessant zijn voor jou? Kijk dan hier.

Nieuwsgierig en wil je meer weten over MVO Nederland, of partner worden van deze beweging? Kijk op mvonederland.nl