‘Hoe meer meerwaarde, hoe beter’

Een terugblik op NCBOR 2021

Op donderdag 21 april 2022 organiseerde kennisplatform CROW alweer de negende editie van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR). Na een uitgestelde editie in 2021, werd deze dan toch ingehaald.

Gemeente Helmond was gastheer en verwelkomde iedereen in de Traverse. Met zo’n 250 bezoekers was het congres als vanouds weer druk bezocht. “Fijn om elkaar allemaal weer live te kunnen ontmoeten”, openden dagvoorzitters Ineke Westerbroek en Harro Verhoeven de ochtend. Het thema van het congres was deze keer ‘Beheer met meerwaarde’.

Flinke opgave

De komende jaren groeit gemeente Helmond van 92.000 naar ruim 110.000 inwoners. “Het is dan ook zaak dat het beheer aansluiting vindt bij deze opgave”, stelt wethouder Erik de Vries. “Dit omvat verschillende gebieden, zoals mobiliteit, duurzaamheid maar zeker ook de leefbaarheid in de stad. We moeten er met zijn allen voor waken dat we grip hebben en houden op de staat van het onderhoud, zodat onze stad kan voorzien in een goed ingerichte openbare ruimte waar het prettig verblijven is voor iedereen.”

Na een eerste aftrap van de gastgemeente mochten de bezoekers zelf aan de slag. Onder het genot van een kop koffie mochten zij werken aan een netwerkpuzzel. Hierbij hadden de sponsoren, sprekers en CROW de mogelijkheid om in korte pitches te delen hoe zij vanuit hun expertise invulling geven aan ‘beheer met meerwaarde’. Door met elkaar in gesprek te gaan konden de bezoekers puzzelstukken verzamelen die nodig waren om de puzzel op te lossen en de mooiste slagzin over beheer met meerwaarde te bedenken. Tom van Boggelen, werkzaam bij gemeente Wijk bij Duurstede, mocht zich uiteindelijk winnaar van de netwerkpuzzel noemen.

Duurzaamheid als leidraad

Na het ontspannen en puzzelen was het tijd voor een duogesprek tussen Harwil de Jonge (Heijmans) en Lodewijk Hoekstra (NLGreenlabel). Beiden hebben als ultiem doel om Nederland samen een beetje mooier achter te laten. “Maar eigenlijk is dit natuurlijk een wat slappe ambitie”, vindt Hoekstra. “We moeten er eigenlijk voor willen strijden dat we Nederland samen véél mooier achterlaten, in ieder geval beter dan hoe we het aantreffen.”

Volgens De Jonge hebben we ‘met zijn allen’ in de afgelopen jaren de natuur langzaamaan laten verdwijnen. “En dat is natuurlijk zonde, want natuur en groen zijn essentieel in en voor een gezonde leefomgeving.” Hoekstra vult een mooie ambitie aan: “Volgens mij moeten we de missie willen hebben dat we de waarde van groen in de leefomgeving gaan verdubbelen. Daarbij moeten we duurzaamheid als kompas en leidraad zien, met monitoring en beheer als vertrekpunt.” Maar hoe krijg je dit op gang? Het probleem van beheerders lijkt namelijk vaak dat ze zitten vastgeroest in iets wat ze al jaren doen. Maar het is mogelijk; uiteindelijk draait het bij beheer vooral om lef, pro activiteit en initiatief nemen, zo bleek uit een aantal stellingen die voorgelegd werden aan de bezoekers. 

Na het ochtendprogramma werd het middagprogramma voortgezet in een nabijgelegen hotel in Helmond. Daar was het eerst tijd voor een lekkere lunch, waarna de deelsessies gevolgd werden. Na de deelsessies verzamelden de bezoekers zich weer in de Traverse, waar een feestje gevierd werd. Allereerst werd de winnaar bekend gemaakt van de sponsor pitches. DON Bureau mocht zich tot de beste van de dag kronen. DON Bureau wint hierbij een sessie tijdens een bijeenkomst van CROW Levende Stad.

Als afsluiter van de dag was het de beurt aan Arno Folkerts. Folkerts is gespecialiseerd in verandermanagement. In zijn keynote belichtte hij met behulp van filmpjes hoe mensen omgaan met verandering en hoe ons brein daarop reageert. “Daarbij zijn we als mensen vaak geneigd om ons te concentreren op dat wat fout gaat. Terwijl het natuurlijk maar net is hoe je de boodschap brengt en waar je de nadruk op legt.” Om duiding te geven, gaf Folkerts aan dat lang niet alle veranderingen lukken. “Slechts 30 procent van de veranderingen slaagt, en wordt ook vaak niet meteen omarmd. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon. Niemand had 35 jaar geleden kunnen bedenken dat dit apparaat jaren later zo essentieel zou worden. Zo blijkt maar weer; het is maar net welke houding je aanneemt en hoe je een boodschap brengt.

NCBOR 2023

NCBOR 2021 werd vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar het voorjaar van 2022. De volgende editie vindt plaats in 2023 en is alweer de tiende editie. Deze jubileumeditie van NCBOR wordt in samenwerking met de City Deal Openbare Ruimte en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties georganiseerd. Den Haag is dus niet toevallig gekozen. Naast bijzondere stad en deelnemer aan de City Deal, is Den Haag ook de basis voor de ministeries.

Of je er nu wel of niet bij was, foto’s van een congres zijn altijd leuk om te zien. Om jezelf en je vakgenoten te spotten of om te bekijken wat je gemist hebt.