Interview Gemeente Zaanstad

Interview tussen gastgemeente Zaanstad en Ineke Westerbroek van CROW:  ‘Zaanstad biedt podium voor de beheerder van morgen’

Op 28 november 2019 vindt in Zaanstad het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR 2019) plaats. Hiermee neemt de gemeente Zaanstad het stokje over van Almere, waar het congres in 2018 plaatsvond.

Zaanstad heeft er zin in en dat mag duidelijk zijn nadat zij voor de derde jaar op rij meededen in de loting voor het gastheerschap. “Wij vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor het vak van beheerder. Er vindt een cruciale verandering plaats: het verschuift van een technische insteek naar een bredere kijk op het vakgebied”, zo zeggen Ramon Kingma en Willem Totté van de gemeente Zaanstad. Kingma is in de gemeente werkzaam als afdelingshoofd Wijkbeheer en Onderhoud. Totté is netwerker openbare ruimte. “Dit betekent ook een veranderende rol voor de beheerder én voor hoe de organisatie hiermee omgaat.”

De beheerder van morgen (zoals ook het thema van het NCBOR 2019 luidt) moet volgens Kingma en Totté meer naar voren in het proces. “We zouden graag zien dat de beheerder bij een proces eerder aan tafel komt! We zien nog steeds dat er ontwerpen worden gemaakt die moeilijk te beheren zijn; aan de voorkant is er dus beter overleg met beheer nodig. Dat vraagt ook een inspanning van de beheerder zelf.” Dit geldt al helemaal bij beslissingen die genomen worden rond actuele onderwerpen. Denk daarbij aan vraagstukken rondom klimaatadaptatie of duurzaamheid.

De openbare ruimte in Zaanstad

Zaanstad heeft de openbare ruimte in eigen beheer. Het is een uitvoeringsgemeente met een vaste groep buitendienstmedewerkers met veel ervaring.

Dit team verzorgt een stad die heel divers is qua openbare ruimte. Deze diversiteit is onder meer terug te zien op het Hembrugterrein waar het NCBOR 2019 plaatsvindt. Kingma: “Het heeft een hele andere soort inrichting dan de rest van de stad, dit vergt een andere manier van kijken én beheren”.

Daarnaast zijn er andere opgaven die een grote rol van de beheerder vragen. “Ook wij hebben, net als veel andere gemeenten in Nederland, een grote binnenstedelijke woningbouwopgave. Dat betekent dat de openbare ruimte niet groter wordt, maar wel intensiever gebruikt gaat worden. Dan moet je jezelf ook afvragen wat dit betekent voor je beheer. Daarbij komt ook kijken dat ontwikkelaars wel eens iets anders willen dan de traditionele 30×30-tegel. Slim meedenken biedt kansen.”

Kingma en Totté zien hierin ook een kans om samen met anderen naar de leefomgeving te kijken: “Beheerders van de openbare ruimte, denk mee aan iets nieuws!

Meedenken

Dit meedenken over het beheer is nu belangrijker dan ooit. Ook in Zaanstad merken Kingma en Totté dat door de vele maatschappelijke ontwikkelingen, de druk op de financiën en de grote aandacht voor het sociaal domein, het een uitdaging blijft om het vakgebied goed te verkopen. Hoe vertellen we goed ons verhaal en laten we zien dat beheer van de openbare ruimte een prachtig en waardevol vak is.

Zij nemen dan ook graag de verantwoordelijkheid om een podium te bieden voor het congres. Totté: “Dit is namelijk dé plek om als beheerders van de openbare ruimte van elkaar te leren over deze vraagstukken.“

Ook voor henzelf: “We willen graag nieuwe ideeën opdoen. Daarnaast is het mooiste doel natuurlijk anderen inspireren om ermee aan de slag te gaan. Als organiserende gastgemeente willen we, samen met CROW, twee dingen concluderen aan het einde van de dag: het was een leuke dag; én we hebben er iets aan over gehouden. Dat kan nieuw inzicht zijn, een goed gesprek, een nieuwe relatie of natuurlijk inspiratie.”

Wil jij ook meedenken over de beheerder van morgen, ideeën opdoen, maar misschien ook wel inspiratie geven aan vakgenoten? Kom dan 28 november ook naar Zaanstad voor NCBOR 2019. Aanmelden kan via deze pagina.