Leertraject “de toekomst van beheer”

Het leertraject Toekomst van Beheer is de eerste opleiding waarbij studenten zelf meedenken over het curriculum, vertelt Martin van der Zwan van PlanTerra. Samen met Peter de Visser (gemeente Zoetermeer), Ingeborg Baars en Jaap Meindersma (gemeente Almere) gaf hij een inzicht in de totstandkoming van het leertraject.

De opleiding, speciaal voor professionals die aan de slag moeten met integrale opgaven als klimaatadaptatie en energietransitie, zal bestaan uit een mix van masterclasses, trainingen en inspiratiebijeenkomsten. De afgelopen maanden is door de initiatiefnemers en koplopergemeenten gewerkt aan het curriculum, mede door de trainingen en masterclasses in de praktijk te brengen.

Binnen het leertraject ga je samen met andere gemeenten aan de slag met de competenties van de nieuwe beheerder, maar leer je ook hoe je die toepast in je eigen gemeente. Zo heeft Zoetermeer te maken met een schaalsprong en een verdichtingsopgave. Tel daarbij de ambities van het college en de uitstroom van pensioengerechtigden binnen de organisatie op en je hebt een aardige uitdaging te pakken.

Een van de elementen uit het leertraject is een spel, waarbij je de waarde van de openbare ruimte met elkaar bespreekbaar maakt. Jaap Meindersma: “Ik ben er mede door het spel achter gekomen dat er niet één waarheid is. Iedereen heeft een eigen belang.” Meindersma besloot de sessie met de aansporing om het vak van beheerder interessanter te maken. “De laatste tijd zie ik elke dag op het nieuws dat er tekort aan personeel is. In de zorg bijvoorbeeld of het onderwijs. Mark my words, daar krijgen wij ook mee te maken. Ook wij moeten de battle for talents aangaan.”

Download de presentatie >