Beheer wegen op basis van bestuurlijke doelstellingen en risico’s

De gemeente Zaanstad is bezig om het beheer van haar assets te veranderen van een blackbox naar een kijkdoos. “De beheerder van morgen maakt inzichtelijk,” aldus assetmanager Jille de Boer. Dat doet de gemeente op basis van big data en risico denken. “Begin daarvoor klein: verzamel wensen, vraag om hulp en zoek naar optimalisatie van je processen. Meten is weten.”

Op basis van een casus voor asfaltverjonging lieten de sprekers zien hoe assetmanagement de te nemen maatregelen binnen wegbeheersystematiek wezenlijk kan beïnvloeden. Hiervoor gebruikt de gemeente een Laser Crack Measurement System (LCMS-2), een camera- en sensortechnologie die vanaf een voertuig schade in het wegdek kan vastleggen tot op een snelheid van 130 km p/u. Op basis van deze data kan de beheerder binnen een mum van tijd zien waar onderhoud nodig is, maar krijgt hij vooral ook inzicht waar preventieve maatregelen genomen moeten worden.

Deze risicogerichte aanpak verandert de rol van de beheerder: van curatief naar preventief. “We gaan veel meer denken vanuit levensduur, in plaats van vanuit maatregelen,” vertelt De Boer. “We moeten meer stil gaan staan bij de dingen die we doen. Dat verschaft inzicht in de onderhoudsstrategie.” De vervolgstap van de gemeente is het scannen van het hele asfaltareaal, om vervolgens de methodiek te kunnen borgen.

Download de presentaties:
Jille de Boer – Gemeente Zaanstad >
Marc Groote Woortmann – AMBC >