De beheerder van morgen houdt zich niet alleen meer bezig met het schoon, heel en veilig houden van de openbare ruimte. Hij/zij is niet alleen een vakman/-vrouw, maar ook een adviseur. En dat vraagt om andere competenties.
Als zelfstandig adviseur is Annet Muller een spil tussen beheerders en bewoners. Zij weet dus als geen ander waar beheerders in de openbare ruimte mee te maken hebben in hun dagelijks werk. “Ik zie dat beheerders vooral heel erg bezig zijn met hun vak, of dat nou het groen is of de wegen of iets anders. Tegelijkertijd willen bewoners meedenken over wat er in hun buurt gebeurt. Sommige beheerders vinden het lastig om hiermee om te gaan.”
De laatste jaren vindt er binnen het vakgebied van beheerders een verschuiving plaats. Het in stand houden van de openbare ruimte is weliswaar een kerntaak, maar tegelijkertijd krijgt het vak meer sociale aspecten. Communicatie richting bewoners wordt steeds belangrijker, net als het hebben van een integrale blik. “Dat vraagt om andere competenties”, vindt Muller. “In plaats van managen, reguleren en controleren, vraagt het om te observeren, luisteren en denken in oplossingen.”
Volgens Muller is het belangrijk dat de beheerder inzicht krijgt in zijn persoonlijke drijfveren en hoe hij deze in kan zetten om de beheerder van morgen te zijn. “Daarnaast is het belangrijk te onderzoeken in welke omgeving je werkt en wat de verwachtingen zijn van die omgeving. Ik heb het dan niet alleen over bewoners, maar ook over je collega’s en het bestuur van je gemeente en het politieke speelveld.”
Op het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte, op 28 november in Zaandam, zal Muller een lezing geven over de beheerder van morgen. Wat ze haar toehoorders vooral wil meegeven is dat de beheerder naast een vakman of -vrouw ook een adviseur is. En dat je, om een goede adviseur te zijn, inzicht moet krijgen in je eigen drijfveren. “Door inzicht te krijgen in jouw drijfveren wordt je bewust van wat jou drijft en hoe je daarmee in actie komt. Concreet gezegd brengt het zelfkennis, waardoor je beter begrijpt hoe en waarom je reageert en handelt. Er zijn zeven drijfveren. Een drijfveer kan zijn dat je graag alles wil analyseren en snappen of je hebt een helder doel voor ogen en bent besluitvaardig of je wilt graag consensus bereiken. Het is altijd een mix van verschillende drijfveren. Door inzicht te krijgen in jouw drijfveer weet je waar jouw kracht ligt en waar je anderen juist nodig hebt. Daarom is het belangrijk om een team met verschillende typen mensen samen te stellen, waardoor je elkaars drijfveren goed kan benutten.”
Niet alleen de beheerder verandert, ook de wereld waarin hij werkt en dus ook hóe hij werkt. “De digitalisering leidt ertoe dat je meer vanachter je bureau werkt”, voorziet Muller. “Tegelijkertijd denk ik dat het persoonlijke contact belangrijk blijft. Digitaal, maar ook in het echt. Alleen zo bouw je een relatie op met de bewoner.”
Interview: Annet Muller (LIS Advies)
Lees ook het interview over het plenaire programma van NCBOR 2019 in Straatbeeld nummer 5, een publicatie van Acquire Publishing.