Locatie: De Koepel in Haarlem

Een stukje geschiedenis over de locatie van de elfde editie van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte. Want, dat dit een locatie met een bijzondere geschiedenis is, moge duidelijk zijn.

Het Koepelcomplex is gerealiseerd rond 1900 naar ontwerp van W.C Metzelaar. Het complex in Haarlem bestaat uit twee afzonderlijke gevangenissen. De Koepel met bijgebouwen als Strafgevangenis en de Vest als Huis van Bewaring. Het meest markante gebouw binnen het complex is de rijksmonumentale Koepel. Het is dan ook één van de weinige koepelgevangenissen die überhaupt bestaan. Nederland telt er drie, maar in het buitenland zijn ze verder zeer schaars.

In 2016 verloor de Koepel in Haarlem na meer dan 100 jaar haar functie als gevangenis. Daarna is het tijdelijk gebruikt voor het opvangen van Syrische vluchtelingen en in 2017 ontstonden er plannen voor herbestemming. In 2019 zetten de gemeente Haarlem, de stichting Panopticon, de SRH Grupe en de Global School for Entrepreneurship hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst met als doel de voormalige koepelgevangenis een nieuwe bestemming te geven.

De Koepel transformeerde naar een openbaar gebouw met academisch onderwijs. bioscoop, innovatiecentrum voor start-ups en het terrein er omheen naar stadscampus. En daarmee een mogelijkheid voor CROW, Gemeente Haarlem & Gemeente Zandvoort om hier het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2024 te organiseren.