NCBOR boekenlegger mét zomerbloemen

Heb je tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte en Mobiliteit 2022 of tijdens een bijeenkomst van de kennisnetwerken CROW Levende Stad of iAMPro een boekenlegger ontvangen van het Nationaal Congres Openbare Ruimte 2023? Lees hier wat je ermee kunt doen.

Natuurlijk kun je de boekenlegger tussen de bladzijden van je favoriete boek leggen. Maar dat is niet het enige. Omdat deze boekenlegger bedrukt is op groeipapier, kun je hem ook in de grond stoppen. Hopelijk heb je in de zomer van 2023 dan een mooie mix van zomerbloemen in de openbare ruimte, je tuin, balkon of terras!

Is het gelukt? Dan vinden wij het leuk om het resultaat te zien. Stuur je foto op naar congressen@crow.nl.

Wat is groeipapier?

Het papier dat je in je handen hebt is niet zomaar papier. Groeipapier is namelijk gemaakt van gerecycled materiaal, zodat er dus geen boom aan te pas hoeft te komen. Het 120 grams papier bestaat uit twee dunne lagen papier met daartussen zaadjes.

Welke bloemen komen uit deze zadenmix?

We hebben gekozen voor een mix van zomerbloemen.

Wanneer kan ik de zaden het beste planten?

Wacht tot na NCBOR op 30 maart 2023. Hieronder zie je wat de zaaiperiode is (april t/m juni) en wanneer de bloemen bloeien (juli t/m oktober).

Hoe werkt groeipapier?

Groeipapier is op zo’n manier gemaakt, dat wanneer het in aarde wordt gepoot, het papier onder de juiste omstandigheden composteert en de zaadjes ontkiemen. Dat willen we natuurlijk bereiken, maar hoe zorg je nu voor het beste resultaat? Daarvoor hebben we een uiterst simpel stappenplan waar je spontaan groene vingers van zou krijgen.

STAP 1: VOORBEREIDEN

De eerste keuze die je moet maken, is waar je het groeipapier gaat poten. Het kan zowel binnen als buiten, maar buiten is het wel iets lastiger omdat je meer afhankelijk bent van het weer. Je hebt namelijk wel zon nodig, maar het moet niet te heet zijn. Het voorjaar of de zomer is dan het meest geschikt. Als je niet zo zeker bent van je zaak, is een pot met goede potgrond de meest veilige optie. Die kun je gewoon binnen zetten wanneer het nodig is. De pot vul je dan voor ongeveer 2/3 met potgrond.

STAP 2: PLANTEN

Nu komt het echte werk. Je pakt je groeipapier en legt het op de aarde in de pot. Als je papier groter is dan de pot, maakt het niet uit als het over elkaar heen komt te liggen. Maak het papier dan goed nat. Vervolgens strooi je een klein laagje grond (een halve centimeter is genoeg) over het papier en druk je het zachtjes aan.

STAP 3: WATER GEVEN

Wanneer het papier in de pot is geplant, geef je het een flinke scheut water. Je wilt dat het papier goed vochtig is, maar niet verdrinkt. Hou het papier in ieder geval de eerste 10 dagen vochtig, omdat dit een vereiste is voor de ontkieming van de zaadjes. Ze moeten zich namelijk eerst goed losweken uit het papier en het papier moet grotendeels vergaan voordat ze ontspruiten. Een zonnig hoekje in huis (of buiten) helpt zeker mee!

STAP 4: LAAT HET GROEIEN

Zodra de eerste zaadjes ontkiemen, blijf je het papier vochtig houden. Wel iets minder dan eerst, omdat de spruitjes snel kunnen verdrinken. Als vervolgens de plantjes wat steviger worden, geef je ze af en toe water, net wat ze nodig hebben om te kunnen groeien.

STAP 5: GENIET!

Wanneer na een paar weken de plantjes gaan bloeien, kun je ervoor kiezen om ze af te snijden en in een vaasje te zetten, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de pot of de grond laten zitten. Het is in ieder geval genieten van zo’n mooi én duurzaam overblijfsel van de NCBOR boekenlegger op groeipapier!

De zaadjes komen niet op, wat nu?

Hoewel we er alles aan doen om de omstandigheden voor het groeipapier zo optimaal mogelijk te houden, kan het gebeuren dat de zaadjes onverhoopt niet ontkiemen. Dit kan een heel aantal oorzaken hebben, maar je moet je realiseren dat deze zaadjes meer hebben doorstaan dan wanneer ze uit een zaadzakje zouden komen. Het blijven namelijk levende waren, waar je voorzichtig mee om moet gaan. Mogelijke oorzaken kunnen zijn dat dat je de aarde niet goed hebt natgehouden tot het ontkiemen, of misschien heb je oude aarde gebruikt die niet rijk is aan voedingsstoffen. Verder is planten in de winter of vroege voorjaar nooit een aanrader.

Met al deze tips kunnen we ons haast niet meer voorstellen dat het misgaat. Als je het groeipapier met liefde behandelt, geven ze liefde terug in de vorm van bloemen!