Ben jij het beroep gaan doen waar je als kind van droomde? Waarschijnlijk niet. Of toch wel? Als ik kijk naar de toekomst van mijn vakgebied, beheer en onderhoud van infrastructuur, dan zijn er toch verrassend veel raakvlakken met mijn oorspronkelijke droombaan. En wellicht geldt dat ook voor jou…
Samen vooruit komen
Ik wilde zelf als kind graag boer, brandweerman en later huisarts worden. Ik wilde relevant zijn en bijdragen aan een goede voeding, veiligheid en gezondheid van de mensen in mijn omgeving. Ik ben uiteindelijk geen van deze beroepen gaan doen; ik ben adviseur asset- en verandermanagement geworden. Echt heel iets anders? Ik denk van niet. Ik ben namelijk nooit uit het oog verloren waar het voor mij om draait: samen vooruit komen in het leven. In mijn werk is dat nog steeds wat mij drijft en mede mijn keuzes en gedrag bepaalt. Zo stel ik mijzelf regelmatig de vraag welke competenties en ervaring ik nodig heb om optimaal samen vooruit te kunnen komen. Hoe kan ik goed zijn en blijven in mijn werk, voldoening behalen, plezier beleven en mijzelf blijven ontwikkelen in mijn vak? Het lijkt wel alsof mensen daar niet vaak over nadenken, maar dat is hard nodig.
Wat vind jij van belang om de beheerder van vandaag en morgen te kunnen zijn en wat heb je daarvoor nodig? Moet je scherp zijn op kosten? Weet je misschien alles van BIM, OTLtoekomstbestendig assetmanagement of de nieuwe beheersystematiek? Heb je die vlotte babbel om je budget te regelen bij de politiek? Wat doe jij om de openbare ruimte te vormen zodat inwoners de gezonde omgeving krijgen die zij verdienen? Of maak jij je daar niet zo druk om en doe je gewoon je werk?
Je belangrijkste ontwikkeldoel
Wat je antwoord ook is, waar je hart ligt, daar ga je voor. Bewust of onbewust. Volgens Daniel Kahneman is 95% van ons gedrag onbewust. Dat is niet hetzelfde als doelloos. Weet jij nog hoe je vanmorgen op het werk kwam? Opstaan, aankleden, tandenpoetsen en ga maar door. Veel zul je op de automatische piloot hebt gedaan maar wel doelgericht: op tijd op je werk zijn. Als beheer-professional maak je onbewust veel keuzes en verricht je veel handelingen. Het maakt je werk een stuk makkelijker en leuker, als je daar zo nu en dan de thermometer in prikt en bewust wordt van wat je verder kunt ontwikkelen aan kennis of vaardigheden. Stel jezelf de vraag: wat is mijn belangrijkste ontwikkeldoel? Wat moet ik doen om dat te behalen en hoe kom ik daar? Een praktisch handvat wat ik kan aanbevelen om dit uit te werken is ‘de ladder’ van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar.
De beheerder van morgen
Voor mij draait ‘de beheerder van morgen’ allereerst om geven om wat je doet. Weet waarvoor je het doet. Een veilige openbare ruimte voor je spelende kinderen, een toegankelijke leefomgeving voor je ouder wordende ouders, vul zelf maar in. Als je weet waar het voor jou om draait, doe je ook wat nodig is om dat doel te bereiken. Dan sta je open voor nieuwe uitdagingen, veranderingen en ontwikkelingen die jou daarbij helpen. Het opdoen van de laatste kennis en je vaardigheden verder ontwikkelen is dan geen sluitpost in je tijdsbesteding, maar topprioriteit – en dan niet zoals onze premier Rutte dat volgens Lubach bedoelt.
Weet jij nog wat je later wilde worden? Grote kans dat je antwoord niet ‘beheerder’ was. Maar ik hoop dat je je wellicht realiseert dat dit toch dichter bij je droombaan ligt dan je dacht. Laten we dicht bij onze eigen drijfveren blijven en met bezieling ons mooie vak uitoefenen, zodat we weten wat er nodig is om óók in de toekomst beheer te laten slagen.
Als je hier een keer over wilt sparren, dan doe ik dat uiteraard graag. Ik ben te vinden op het NCBOR of bereikbaar via LinkedIn.
Wim Timmerman
Adviseur strategisch assetmanagement en verandermanagement, Royal HaskoningDHV.